Gazprom tvrdí, že nechce plynovú krízu

13.03.2014 Celý región

Moskva 13. marca (TASR) - Ruský štátny energetický gigant Gazprom chce, aby bola Ukrajina schopná platiť za dodávky plynu a neželá si "plynovú krízu". Uvádza sa to vo vyhlásení firmy, z ktorého dnes cituje agentúra Reuters.

Podľa generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera Ukrajina už ruskej firme dlhuje za dodávky plynu viac ako 1,8 miliardy USD (1,29 miliardy eur).

Gazprom minulý týždeň varoval, že môže zastaviť transport plynu na Ukrajinu pre nezaplatené účty za predchádzajúce dodávky. Miller v piatok 7. marca vyhlásil, že Kyjev musí zaplatiť Gazpromu svoje dlhy, inak riskuje, že sa zopakuje rovnaký scenár ako začiatkom roka 2009. Rusko vtedy pre nezaplatené účty zastavilo transport suroviny do Európy cez ukrajinské územie.

Ukrajina je však v zúfalej finančnej situácii, ktorá sa ešte zhoršila po páde promoskovsky orientovaného exprezidenta Viktora Janukovyča. Nová dočasná vláda v Kyjeve na rozdiel od Janukovyča podporuje orientáciu Ukrajiny smerom na Európsku úniu, a nie na Rusko. Moskva, na druhej strane, podporila separatistické tendencie východnej časti Ukrajiny a vyslala svoju armádu na Krym, ktorý v nedeľu 16. marca plánuje referendum o odtrhnutí od Ukrajiny.

Okrem toho, Rusko novej vláde v Kyjeve odkázalo, že zľava z ceny plynu, ktorú dohodol Janukovyč, už neplatí. Presnejšie, Rusko v decembri súhlasilo, že od apríla zníži cenu plynu pre Ukrajinu na 268,50 USD za 1000 kubických metrov (m3) plynu z dovtedajších približne 400 USD. Bola to odmena za to, že Janukovyč nepodpísal asociačnú dohodu s Európskou úniou. Teraz Moskva tvrdí, že dohoda neplatí, lebo Kyjev načas nezaplatil predchádzajúce dodávky.
 

Vyberte región